Заявка за титлата


Н. Гавазов

Заявка за титлата

По-рано днес експертът от Sky Sports Гари Невил се отрече от прогнозата си преди старта на сезона за титла на Манчестър Сити. Специалистът на базата на само три мача бе категоричен, че "гражданите" няма как да бъдат конкурентни в битката за Короната. Гари вероятно е прав, още повече, че и други коментатори виждат проблеми в колектива на Хосеп Гуардиола – най-вече в отбранителната линия.

Съвсем логично е да продължим мисълта на Невил и да си зададем въпроса за това,  кой от отборите е най-достоен да стъпи на английския връх.

Отговорът на този въпрос е много труден преди началото на всяка кампания и традиционните анонси по-скоро имат за цел да ориентират почитателите на английския футбол, отколкото категорично да залагат на едно или друго нещо. Сега обаче нещата започват да придобиват по-ясен вид – мъглата около клубовете не е толкова гъста, а три мача са напълно достатъчни за да се направят общи изводи за игровия стил и възможностите на съперниците.

Да, Ливърпул организира голова престрелка с Лийдс на старта и отнесе Челси във втория кръг, но истинската проверка за мърсисайдци бе срещата с Арсенал. "Артилеристите" са във форма, тимът е добре организиран, има я класата, колективът е сработен, а тактиката на Микел Артета е много неприятна. Лондончани обичат да пресират на моменти, но и с лекота се отказват от пресата в зависимост от ситуацията. Играчите глухо покриват всички зони, но при това опасно контраатакуват. Например, по количество на проникващите подавания Арсенал е непосредствено  зад Ливърпул. Съперниците на двата отбора в първите два кръга пък са в дъното на таблицата по този показател.

С една дума мърсисайдци се изправиха срещу тим, който напомни за умението си да се бори, да бъде гъвкав и да налага волята си.

Ливърпул имаше само едно положение за гол през първите 20 минути на неделния мача на "Анфийлд", а Арсенал вкара при първата си контраатака, възползвайки се от високата защитна линия на шампиона. Клоп призна, че това е принудителен ход, защото няма друг начин за спиране на Обамеянг и бързите контраатаки на "артилеристите". След почивката Арсенал се опита още три пъти да използва тази функция, но Алисон спаси ситуациите. Тези действия на бразилеца всъщност показаха защо Ливърпул печели подобни срещи. Просто е – отборът има класата. И тази класа се прояви при всичките попадения на мърсисайдци: Жота стреля страхотно при третия гол, Салах с лекота се справи с Тиърни при първия, а във втория имаше два чудесни диагонала. При това не можем да кажем, че Арсенал се провали в тактическо отношение. Вилиан се опитваше да покрива Ван Дайк, но изоставаше и така пресата бе пробита. След това Вилиан се опита да се противопостави на активния Робертсън, но без особен успех. Така техническото и физическо предимство на Ливърпул наказа Арсенал за кратката загуба на концентрация.

Впрочем, всичко това можеше да не се случи, ако Ливърпул не беше толкова класен в пресата си. Още преди 20-ата минута стана забележимо, че мърсисайдци започват да душат гостите точно в наказателното им поле. Да, това бе улеснено от желанието на лондончани да играят през вратаря, но то работеше по-рано. Ливърпул обаче не позволи на Арсенал да направи повече от 8 подавания след загуба на топката - и това е обща цифра, а през първия половин час този индекс бе още по-висок. С една дума Ливърпул конвертира своето доминиране и интензивност в острота. След 20-ата минута защитата на Арсенал се отваряше отново и отново, което доведе до две попадения. През второто полувреме мачът стана равен, но "червените“ продължаваха да намират свободни зони и да стрелят от опасни позиции. Като цяло, предимството на мърсисайдци по отношение на очакваните голове и очакваните голове след удари бе огромно.

Ливърпул постигна уверена победа над един от най-неприятните колективи, който биеше грандове през лятото. Освен това шампионът убедително се справи със суперзвездния Челси и простреля Лийдс. Така мърсисайдци събраха 9 точки в мачове срещу три много различни, но и много силни отбори. Хората на Клоп доказаха, че са способни да побеждават всеки съперник, независимо от тактическите особености и кадровото положение. А това е важно, тъй като преди сезона имаше опасения относно формата на Ливърпул, най-вече заради мнението, че легендарните отбори живеят три години. При "червените" обаче няма никакви признаци за загуба на величието. Към момента това е най-силният отбор в Англия.

Разбира се, изминали са само три кръга, пред нас има още 35 мача и в тях могат да се случат най-различни неща, като епидемия от травми и дори се предвижда локдаун, което ще означава, че сезонът може да не излъчи шампион и изпадащи. Но, отчитайки формата на конкурентите и досегашното си представяне, Ливърпул е готов за втора поредна титла.

  Сподели
641