Гол след последния съдийски сигнал, Пеп по стъпките на Моуриньо и други


Н. Гавазов

Гол след последния съдийски сигнал, Пеп по стъпките на Моуриньо и други

Резултатността в английската Висша лига изненадва през този сезон. В 28 мача до момента бяха отбелязани общо 103 гола, което прави средно по 3.68 попадения на среща. За справка, тази цифра бе 2.70 през миналата година и 2.82 преди два сезона.

Третият кръг ще бъде запомнен и с други интересни факти и събития, не се размина със скандалите, но за всичко това може да прочетете по-долу.

 

Последният съдийски сигнал не попречи на Манчестър Юнайтед

Отборът на Греъм Потър даде много добра битка на Манчестър Юнайтед, имаше своите моменти, удари пет пъти гредата! Три пъти направи това Леандро Тросар! Но това не бе денят на Брайтън.

Изглеждаше, че "чайките" героично ще грабнат равенството в края на срещата, но неуспехите не свършиха дотук. Реферът даде последния сигнал, но още нищо не бе завършило. Съдията предположи, че е имало нарушение в наказателното поле на Брайтън, за което по-късно отсъди дузпа и тя бе успешно изпълнена от Бруно Фернандеш. 2: 3 - няма за какво да завиждаме на Брайтън. Може би е по-добре да загубиш, без да показваш толкова добра игра в атака.

А Манчестър Юнайтед трябва да направи своите изводи, защото имаше късмета да напусне терена с три точки в актива, но по отношение на играта, именно "чайките“ бяха по-близо до победата. Отборът на Оле-Гунар Солскяер отново отстъпи в игрово отношение на отбор, който е с по-малка класа. Какво ли ще се случи срещу по-големите тимове?

 

Завръщането на Ейбрахам

Възхвалявайки волевите качества на Челси, който успя да направи забележителен обрат в мача срещу Уест Бром, всички по някакъв начин забравиха, че равенството в 93-та минута бе постигнато от Тами Ейбрахам, който попадна сред резервите в началото на сезона. Този път обаче Лампард пусна англичанина от самото начало, събирайки го с Тимо Вернер, който буксуваше в стегнатите защитни конструкции. Ейбрахам напълно оправда доверието на мениджъра, за разлика от германеца, който все още не може да намери свободни зони след пристигането си в Англия. Хаверц също не впечатли, а Тиаго Силва, закупен за циментиране на защитата, донесе на гостите второто попадение, играейки неудобно в позицията на последен защитник. За отбелязване е, че Лампард самоуверено даде капитанската лента на бразилеца в този мач, опитвайки се ясно да покаже бъдещата роля на Силва в проблемната отбрана. Но…

Любопитно е да се отбележи, че последният обрат от 0:3 във Висшата лига се случи през 2011 година отново на стадиона на УБА. Историята е забележителна: капитанът на Уест Хем Скот Паркър е произнесъл мотивираща реч пред съотборниците си в съблекалнята, след което "чуковете" излязоха и изравниха резултата, а Демба Ба вкара два гола.

 

Шефилд Юнайтед все още е без гол

Първо дерби от Висшата лига на Йоркшир от близо 20 години. Мачовете между Шефилд Юнайтед и Лийдс бяха определящи преди два сезона в Чемпиъншип, където отборът на Крис Уайлдър постигна окончателна победа. Този път градусът бе по-нисък: отборите играха в началото на сезона и дори без зрители.

Другото е, че на фона на хокейните резултати и защитния фарс от началото на сезона,  тази битка ни напомни,  че добрата игра не се определя от броя на головете. Единственото попадение на Патрик Бамфорд падна в края, но и двата отбора имаха своите шансове, и двата тима  бяха добре подготвени за битката,  и двата съперника се проявиха.

Шефилд Юнайтед отново нямаше късмет. След три кръга тимът остава без точки и отбелязани голове, но към момента нищо не показва за непоправими слабости и повод за паника.

 

Асистентът Кейн

Страшният голмайстор на Тотнъм изведнъж оглави списъка с най-добрите асистенти на Висшата лига. След четири асистенции от Сон в мача срещу Саутхемптън, Хари Кейн даде решаващия пас на Лукас Моуре в мача срещу Нюкасъл.

Фактът, че мощен централен нападател раздава топки на съотборниците си е тревожен, тъй като Кейн на практика прескача преките си отговорности - той има само един отбелязан гол на сметката си.

Като цяло колективът на Жозе Моуриньо изглежда неубедителен в началото на сезона. Както обаче и на финала на предишния. Какво ще се случи в края на този – остава да чакаме.

 

Арсенал не успя да се противопостави на Ливърпул

Последните два мача между тези отбори завършиха с победи на "артилеристите" - първо във Висшата лига, когато Ливърпул, честно казано, вече нямаше мотивация - "червените" бяха решили основната си задача.  Втората победа бе в английската Суперкупа, въпреки че се получи равенство в редовното време, а крайната победа беше постигната при  изпълнение на дузпи.

Арсенал се опита да атакува чрез кратки подавания, но понякога това не бе най-добрата идея, защото противникът засичаше топката в опасната зона. "Артилеристите" имаха късмет в началото - какъвто бе случаят с "подаръка“ от Андрю Робъртсън. Ливърпул почти веднага върна, а същият Робъртсън стана един от голмайсторите.

Като цяло мърсисайдци контролираха мача, не позволяваха на съперника си да изправи глава и заслужено спечелиха.

Първият гол на Диого Жота в състава на Ливърпул установи крайния резултат и запази стопроцентови показатели на шампиона. На този ранен етап именно отборът на Юрген Клоп изглежда фаворит в първенството.

 

Гуардиола копира Моуриньо

Мачът между Манчестър Сити и Лестър се получи наситен със събития. Отборът на Брендън Роджърс дойде на "Етихад" без Уилфрид Ндиди, но въпреки това гостите не отстъпиха центъра на терена. Противно на очакванията, Лестър вкара пет гола и така влезе в историята като първият колектив, който вкарва пет гола на тим на Гуардиола. До момента най-тежката загуба на испанеца бе с Байерн Мюнхен от Реал Мадрид през 2014 година.

Мачът ще бъде запомнен и с трите дузпи срещу "гражданите", при това отсъдени за едни и същи нарушения. Три пъти да настъпиш една и съща мотика в един мач…

Варди пък отбеляза втория си хеттрик срещу Манчестър Сити.

За отбелязване е и изказването на Гуардиола: "Лестър дълбоко се защитаваше. Това ни накара да нервничим и да допуснем три дузпи, а когато това се случи, няма как да спечелиш. Не знам колко положения създадоха те. Лестър не искаше да играе. Те седяха в наказателното си поле и се бранеха даже при резултат 5:2".

Да ви напомня на някого това абсурдно изявление на Пеп?

 

В едно изречение:

Уест Хем унищожи Уулвърхемпън. Непривично е да се види такава загуба на "вълците", при това от Уест Хем, отбор без претенции за попадане в топ 10. Последната загуба на Уулвс с толкова голям резултат е от март 2012 година, когато тимът бе бит от Манчестър Юнайтед с 5:0.

Фулъм повтаря последния си сезон във Висшата лига. 10 гола в три мача – отбраната на котиджърсите е разграден двор, а играта на колектива на Скот Паркър накара Джейми Карагър да заложи повече на изпадане на Фулъм, отколкото на титла за Ливърпул: "Фулъм ще изпадне - никога през живота си не съм бил по-уверен толкова. По-уверен съм в изпадането на Фулъм, отколкото в титла на Ливърпул. Това, което видяхме, бе невероятно".

Цитат на кръга

"Разбирам защо всички в Тотнъм са бесни, а Рой Ходжсън реагира по същия начин. Това са пълни глупости. Трябваше да скочим от радост, но аз щях да съм напълно съсипан, ако отборът ни бе на мястото на Тотнъм. Може би Рой е прав, трябва да се обединим. Решенията на арбитрите развалят шоуто. Ние, мениджърите, трябва да излезем заедно и да поискаме това да спре", заяви Брус по повод отсъдената дузпа за неговия отбор в мача с Тотнъм.

  Сподели
547