Пир по време на чума*


Н. Гавазов

Пир по време на чума*

Малко повече от 17 години след като Роман Абрамович се появи безмълвно на "Стамфорд Бридж" и промени завинаги английския футбол, той отново доминира на трансферния пазар. Челси похари над 85 млн. паунда за привличането на Хаким Зиеш и Тимо Вернер преди и след карантината и добави още 50 млн. паунда, за да вземе Бен Чилуел от Лестър. Тиаго Силва също ще играе за "сините" през следващия сезон, а с подписването на един от най-скъпите новодошли в историята на Челси, Кай Хаверц, разходите на клуба надхвърлиха 200 милиона паунда. А Франк Лампард все още чака привличане на нов вратар.

Въпреки широко разпространеното мнение, финансовите инвестиции на Роман Абрамович в Челси не са изчезнали дори след конфронтацията  с британското правителство, поради което той не може да наблюдава отбора на "Стамфорд Бридж". Последните финансови отчети показват, че той ще инвестира £ 247 млн. От джоба си, за да покрие разходите на клуба през фискалната година, приключваща на юни 2019 г. Дори и така, малко неочаквано е да видим пищните разходи на Челси в момент, когато други топ клубове затягат  коланите и коригират  амбициозните си планове по отношение на трансферте.

Един от агентите, които работят със "сините", коментира: "Челси играе с мускули, показвайки, че е сериозна сила на пазара".

Но как могат да харчат суми, за които конкурентите им дори не смеят да помислят в настоящата ситуация?

Челси отчете загуба преди данъчно облагане в размер на 101,8 милиона паунда през 2018/19 г. - най-голямата от 2005 г. насам, когато Абрамович пищно пишеше чекове за трансфери, които донесоха на клуба първа титла в своята ера. Оттогава УЕФА въведе финансов феърплей (ФФП), който позволява на клубовете да загубят максимум 30 милиона евро за всеки тригодишен период, който може да бъде проучен. Това означава, че друга значителна загуба за фискалната 2019/20 година ще затрудни много спазването на правилата на ФФП.

Но има няколко неща, които трябва да се отбележат. Някъде в дебрите на обширния доклад Челси посочва, че 115.4 млн. паунда са приходи от продажби на играчи - благодарение главно на Еден Азар и Алваро Мората - те вече са записани за следващата фискална година. Тези приходи, плюс факта, че "сините" са похарчили само 40 млн. паунда за трансфери през сезон 2019/20, купувайки Матео Ковачич от Реал Мадрид, означава, че са декларирали много солидна трансферна печалба в последния си доклад до УЕФА.

Всички новодошли в този трансферен прозорец са регистрирани не по-рано от 1 юли. Това означава, че всички разходи ще бъдат включени в отчета за финансовата 2020/2021 година. Добавете към това съобщението на УЕФА за готовността си да даде на клубовете някои отстъпки за финансовия феърплей, предвид пандемията от коронавирус, която остави клубовете  без доходи в деня на мача. Допълнителна помощ от собствениците на клубове ще се разглежда за всеки отделен случай.

Състоянието на Абрамович остана относително стабилно през 2020 г., като според Forbes то възлиза на 9.5 милиарда лири. Неговото присъствие дава на Челси ниво на финансова сигурност, което някои други топ собственици на клубове не могат да осигурят за своите рожби.

Нито един служител на Челси не е съкратен по време на карантина. И въпреки че имаше разговори с първия тим за намаляване на заплатите, те останаха само разговори.

В допълнение Челси инвестира сериозно в помощ на общественото здравеопазване в Англия в борбата с коронавируса. Хотелите Millenium и Copthorne до "Стамфорд Бридж" бяха предоставени на служителите на Националната здравна служба, а клубните медици получиха разрешение да се включат в битката, ако искат. Абрамович също добави 200 000 британски лири към подобна сума, събрана от феновете на клуба, за да помогне на благотворителната фондация "Убежище“. Това бе отговор на скока на насилието и престъпността по време на карантината.

Тези стъпки съответстват на по-нататъшните трансферни дейности на Челси, защото никой не може да повдигне обвинения за неморално или неетично поведение срещу "сините“. Абрамович не уволни 55 от обикновените служители на клуба, преди да подпише многомилионни договори с нови играчи - както направи Арсенал. Челси няма риск да се утвърди като клуб, който поставя собствените си интереси пред своите служители.

"Това, което виждаме по време на коронавируса, е значението на социалния капитал, как клубовете се държат, когато хората останат без работа“, казва д-р Роб Уилсън, експерт по футболни финанси към университета в Шефилд.

"Арсенал сериозно разгневи обществото след 55-те съкращения, последвани от привличането на Вилиан с много солиден договор. И това е повествованието, което сега доминира във футбола. Хората очакват техните клубове да се държат по-отговорно. Мисля, че някои от най-добрите клубове във Висшата лига мислят за това.

В никакъв случай не казвам, че Челси направи някои обществено полезни дейности, за да може да харчи безопасно за трансфери, но това е един от косвените бонуси, които им донесе социално отговорното поведение. Те вече могат да действат по-агресивно на трансферния пазар. Феновете също искат това", добавя експертът.

Челси се чувства по-свободен  от повечето си съперници през този трансферен прозорец. За него  този период отдавна се разглежда като ключова възможност за промяна и укрепване на отбора. Освен това пазарът стана по-податлив за богати купувачи, тъй като клубовете в цяла Европа работят за намаляване на загубите от мачове, които се играят без зрители или със сериозно ограничен брой фенове в обозримо бъдеще.

"Те могат да използват този прозорец, за да освежат отбора. И жизнено важно сега е пазарът на купувача. Клубовете може да не го признават публично през цялото време, но много от тях са изхабени от коронавируса, карантината и играта без зрители. Повечето не могат сериозно да устоят, когато Челси идва с празен чек. В крайна сметка те трябва да бъдат прагматични", твърди  агентът.

Въпреки първоначалните изявления, че Чилуел ще дойде за същите 80 милиона долара, за които Хари Магуайър бе продаден на Манчестър Юнайтед година по-рано, Лестър остана с 50-те милиона долара, които Челси предложи. РБ Лайпциг съобщи на Тимо Вернер, че най-добрият вариант на клуба ще бъде да приеме офертата от £ 54 милиона в неговата клауза - веднага след като Ливърпул обяви, че се оттегля от състезанието за играча. Това накара германеца да се премести на "Стамфорд Бридж".

Абрамович харчи повече през този прозорец, отчасти защото осъзнава, че парите сега ще му донесат повече ползи, отколкото през  нормалния трансферен период. При нормални обстоятелства Хаверц би избирал измежду топ клубовете в Европа, докато Байер щеше да се радва на ожесточен търг на купувачите. Вместо това пътят на Челси за закупуване на играча бързо се изясни. "Сините" купуват един от най-обещаващите атакуващи таланти в Европа, може би за първи път, откакто го направиха с Еден Азар  през лятото на 2012 г.

По-трудната задача за Марина Грановская ще бъде да намери нови клубове за играчите, от които Лампард не се нуждае и да намали разходите за заплати в клуба, които нараснаха до 285.6 милиона паунда през сезон 2018/19, или до 63,9% от оборота на клуба. Дори да успее, едва ли Челси ще събира пари по същия порядък като парите, похарчени за пазаруване.

Когато трансферният прозорец се затвори на 5 октомври, нетните трансферни разходи на Челси вероятно ще бъдат значителни. Но е важно да се разбере, че нетните разходи не са единственият начин, по който клубовете се ръководят, когато обмислят своята трансферна дейност.

Стойността на  трансфера за всеки новодошъл се подписва за цялото времетраене на договора му - този процес се нарича амортизация в счетоводството - и се добавя към годишната заплата, за да се определи стойността на играча в годишния отчет. Например Вернер няма да бъде записан като разход от 54 милиона британски лири през сезон 2020/2021: тази сума ще бъде разделена на петте години, предписани в договора + годишна заплата от 8.84 милиона британски лири. Това означава, че ще бъде записан като разход от по £ 19.64 милиона за пет години.

С новите трансфери по този начин е по-лесно за клубовете да работят на пазара. В такъв случай загубите по текущата сметка не са непременно финансово нарушение на ФФП. За продажбите на футболисти се взема предвид различно изчисление, поради което разходите за напускане на играчи не трябва да надвишават цената на входящите, за да се регистрира печалбата върху тях в годишните отчети.

"Това е правилният начин на счетоводство, малък счетоводен трик, който прави всичко много по-лесно за управление", обяснява д-р Уилсън.

"Клубовете планират сумата за цялото времетраене на договора. Можете да видите как тези споразумения се подновяват след две или три години, защото по този начин сумата на трансфера се разделя за още по-дълъг период от време. Това прави играча по-достъпен от гледна точка на счетоводството.

Губим главата си заради огромните трансферни такси, но клубовете предпочитат да ги разделят за целия период на договора. Те не винаги са толкова огромни, колкото изглеждат на пръв поглед, те могат да бъдат вградени в дългосрочен бизнес план. Челси наема играчи за дълъг период. Технически те могат да бъдат продадени. Вижте как бе с Азар: купен за 30 милиона лири и след това продаден три пъти повече. "Сините“ са със скрупули относно големите трансфери. Да, Кепа може да бъде изключение от правилото но той все още е сравнително млад. Те виждат потенциал в него", уточнява от своя страна  агентът.

Пазаруването в Челси през този прозорец е възхитително, но в същото време това са стратегически трансфери. Зиеш, Вернер, Хаверц и чилуел бяха наблюдавани дълго време с одобрението на Лампард. "Сините" се надяват, че тези покупки ще помогнат за преодоляване на разликата по отношение на класата с Ливърпул и Манчестър Сити. В същото време това ще помогне да се откъснат от другите клубове от Висшата лига, които не могат да оправдаят амбициите си за  Шампионска лига със същите разходи.

В действията на Абрамович има риск, но има и логика.

"Би било погрешно да се каже, че клубовете от Висшата лига не са в състояние да работят на пазара, защото определено могат. Те просто предпочитат да се грижат за бъдещия си финансов модел, така че виждаме, че разходите са станали малко по-малко. Челси тръгна срещу прилива.

Те мислят:" Ако похарчим много значителна сума сега, тези играчи ще бъдат с нас през следващите три или четири сезона и ние можем да продължим да развиваме състава". Те подписват със своите бъдещи лидери по възможно най-бързия начин. Може би можем да очакваме, че в следващите прозорци ще харчат по-малко от това. Те просто имат различна стратегия.

Топ 6 е тежка битка, така че всеки, който похарчи сега, ще има шанс да изпревари конкурентите си. Повечето от трансферите на Челси дойдоха, след като клубът си осигури попадане в Шампионска лига за следващия сезон. 100 милиона британски лири допълнителни приходи от телевизия и реклама, ако преминете към по-късните етапи на турнира. Това е със 100 милиона повече от парите, които отборите извън топ 4 ще получат.

Ако клубове извън четворката не харчат, тогава можем да видим засилване на позицията на настоящата четворка и трансформация на Голямата шестица в Голямата четворка", твърди агентът.

Тежестта на капитализирането на инвестицията ще попадне изцяло върху плещите на Франк Лампард, но Абрамович отговаря на всички, които заявиха, че вече не иска да харчи пари за създаването на страхотен нов отбор на Челси.

"Единственият начин да се намали разликата между Манчестър Сити и Ливърпул е да харчат. Алтернативата води до риск от изоставане и превръщане в клуб, който в най-добрия случай може да разчита само на влизане в Лига Европа.

Байерн Мюнхен показа на Челси колко далеч са от спечелването на турнир като Шампионска лига. На базово ниво всичко зависи от апетита на Абрамович, а от това, което виждаме на трансферния пазар, може да се направи извода, че той е предан на клуба, както е бил винаги", завършва агентът, който пожела да остане анонимен.

*Материалът е на журналистите Лайъм Туоми и Доминик Филфийлд. Преводът и заглавието са на FUTBOL TV.

  Сподели
397