Рюдигер: Сега съм сам в борбата с расизма


Н. Гавазов

Рюдигер: Сега съм сам в борбата с расизма

Защитникът на Челси Антонио Рюдигер  разкритикува феновете на Тотнъм и хората във футбола заради расизма.

В събота, когато "сините“ отпразнуваха победа над "шпорите“ с резултат 2: 1 на "Стамфорд Бридж“, Рюдигер бе освиркан от феновете на отбора гост през целия мач.

По този начин феновете на Тотнъм припомниха на Рюдигер, че по време на предишното дерби през декември, Антонио се оплака от отправени расистки обиди, но разследването, проведено от полицията и  службата за безопасност на "шпорите“, не намери доказателства, че немецът е бил подложен на подобно нещо и установи само освирквания към него. Тогава останаха съмнения, че Антонио за пореден път преиграва, след като малко преди това се престара в сблъсъка си със Сон Хин Мин и изкара червен картон на корееца, което накара Жозе Моуриньо да заяви, че Рюдигер е със счупени ребра.

26-годишният играч от германския национален отбор, който наскоро стана баща, даде интервю за лидбералния The Guardian, в което отново засегна темата с расизма.

"Тъжно е. Не знам защо го направиха. Може би поради причината, че не мълчах  за расизма. Ако ме освирквате заради това, вие сте бедни хора. Съжалявам. Това е знак, че имаме има много голям проблем. В резултат на това се чувствам самотен в тази ситуация, защото на мен не ми остава друго, освен да го преглътна. Победата ми позволява да се чувствам малко по-добре, но не ме напуска чувството, че така ще е винаги. Според мен в тази история расизмът спечели.

Избирам думите си много внимателно. Не съм следовател, не съм полицай. Винаги се надявам хората да си вършат добре работата. Но нищо не се случи и това, за да бъда честен, не ме изненада. Винаги избягват от отговорност. Не винаги е така - понякога ги наказват, но в повечето случаи избягват от отговорност.

Моят клуб ме подкрепи, както и футболистите. Но това не ми е достатъчно. Тези хора трябва да бъдат наказани. Те трябва да бъдат образовани. Всички ние, дори и вие, се провалихме в това отношение. Има много хора на стадиона и когато хората се държат честно, подобни действия не остават безнаказани. На този мач арестуваха фенове на Челси. Защо? Защото другите фенове се оплакаха от фена, който обиди Сон. Нищо не се случи от другата страна на стадиона. Това е заради бездействието на хората наоколо. Ето защо аз казвам, че расизмът спечели, ако заедно не говорим против него.

Не се опитвам да ви обидя, но белите хора никога няма да разберат какво се случва в главата ми в такива моменти. Или в главите на други черни играчи. Аз съм самотен. Аз съм напълно самотен. Хубаво е, ако хората се застъпват за мен, но що се отнася до неделните власти, аз съм сам в това отношение.

Няма смисъл да напускам терена, ако хората останат безнаказани. В резултат отново ме освиркват. Защо никой не бе наказан? Отново ще ме представят в грозна светлина. Ако тези хора останат без наказание, расизмът ще победи. Винаги ще се противопоставям  на това. Работата  не е само в мен. Аз също съм против хомофобията и други подобни.

Ако това се случи във футбола, тогава то се случва във външния живот, а във външния живот ще отгледам сина си. Ще направя всичко възможно, за да не стане синът ми толкова глупав, колкото тези хора. Извинявам се за тази дума. Не успях да намеря други думи", заяви Рюдигер.

  Сподели
573