Крьонке не е вложил и едно пени в Арсенал


Н. Гавазов

Крьонке не е вложил и едно пени в Арсенал

Откакто Стан Крьонке  купи първите си акции в Арсенал през 2007 година, американският  бизнесмен не е инвестирал  нито пени  в лондонския клуб.

Започвайки постепенно да изкупува акциите на клуба от "Емирейтс", с течение на времето Крьонке  получи контролния  пакет акции и през 2018 г. стана едноличен собственик на Арсенал.

На практика, Арсенал под управлението на Крьонке престана да бъде публично дружество, като Обединението на феновете загуби своя дял от акции, както и правото да участва в събранието на акционерите.

Според британски източници,  достъпната финансова информация за сезон 2017/18, както и предишни публични финансови отчети, показват, че през цялото това време Крьонке не е инвестирал нито пени  в клуба - било като инжекция с пари, или дори като най-обикновен заем.

Под Кроенка - и най-вече благодарение на умелото управление на Арсен Венгер - Арсенал премина към успешен модел за самофинансиране още преди да бъдат въведени правилата за финансовия феърплей. От няколко години "артилеристите“ могат да харчат толкова, колкото печелят от  мачове, телевизионни предавания и търговски дейности.

За сравнение, след придобиването на Манчестър Сити през 2008 г., шейх Мансур е инвестирал около 1 милиард паунда в "гражданите“.

  Сподели
219