Ливърпул повали шампиона и дръпна с осем точки на върха (видео)


Н. Гавазов

Ливърпул повали шампиона и дръпна с осем точки на върха (видео)

Ливърпул победи Манчестър Сити с 3:1  в мач от 12-я кръг на Висшата лига на Англия и по този начин увеличи преимуществото си пред най-близките  преследвачи Лестър и Челси на 8 точки. "Гражданите" пък остават на четвърто място, на 9 пункта от мърсисайдци.

Точни за победителите  бяха Фабиньо, Мохамед Салах и Садио Мане. Почетното попадение за шампиона бе дело на Бернандо Силва.

Мениджърът  на "червените" Юрген Клоп върна Анди Робъртсън, Джордан Хендерсън, Роберто Фирмино и Садио Мане в стартовия състав в сравнение с мача с Генк в Шампионска лига през седмицата.

По отношение на визитата в Италия в средата на седмицата Пеп Гуардиола извърши шест промени, като най-забележимата бе замяната на Есерсон с Клаудио Браво на вратата. Също така шанс получиха  Джон Стоунс, Фернандиньо, Кайл Уокър, Анхелино и Роди.

Мачът на „Анфийлд“, който може да бъде сравнен с пиршество на футбола,  започна с натиск на гостите и внимателен и леко изтеглен назад тим на "червените". Скоро обаче Ливърпул нанесе своя удар. Садио Мане извърши скоростен пробив по левия фланг, центрира, а топката бе прихваната от Илкай Гюндоган, който изчисти напред, но кълбото попадна във Фабиньо и бразилецът от около 30 метра изпъна мрежата зад Браво. 1:0!

Спорният момент при този гол възникна малко преди това. Трент Александър-Арнолд неволно докосна топката с ръка в собственото  си наказателно  поле, а реферът Майкъл Оливър не спря играта - очевидно, възнамерявайки да се обърне към VAR, но тогава се случи контрата на домакините. В крайна сметка VAR разгледа ситуацията и прецени, че няма нарушение на правилата, още повече, че малко преди това Бернанрдо Силва също игра с ръка.

Сити не се отчая и продължи да играе активно. Гостите отговориха с опасно подаване на Кевин Де Брюйне в наказателното поле, на което никой не откликна.

След седем минути падна второто попадение на "червените" -  Александър- Арнолд започна атаката, след което прехвърли топката наляво към Робертсън, а шотландецът отправи пас като по конец на главата на Мохамед Салах в наказателното поле и 2:0!

Интересното е, че шампионите не рухнаха и продължиха да атакуват, създавайки няколко положения за гол. Най-напред Серхио Агуеро елиминира Деян Ловрен, но Алисон по чудо спаси удара, а след това Серхио асистира на Анхелиньо, който нацели гредата. Домакините отвърнаха с далечен удар на Салах, но Браво спаси.

Второто полувреме започна с това, че Анхелиньо позволи на Хендерсън да пробие по десния фланг и от аутлинията да подаде към далечната греда, където Мане за трети път простреля Браво - 3:0!

Този гол "подряза крилете" на гостите, които изглеждаха объркани, а това даде възможност на Ливърпул да атакува.  

Все пак в 78-ата минута "гражданите" успяха да върнат един гол без особени предпоставки за това. Анхелиньо остро подаде през наказателното поле, а топката мина през голяма част от  играчите и попадна в  Бернардо  Силва, който уцели долния ъгъл на вратата - 3: 1.

Сега Сити наистина се съживи, но времето вече бе твърде малко за още два гола, а Ливърпул  се съсредоточи върху отбраната. Показателно е, че в последните 10 минути "гражданите" владееха топката в 78% от времето.

Така Ливърпул не само, че постигна 11-та си победа в първенството, но за пореден път показа смъртоносния ефект на атаката си.

Следващият мач на "червените" е на гости на Палас на 23 ноември. В същия ден Сити ще приеме Челси.

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
447