1.4 милиарда или кратък анализ на летния трансферен прозорец в Англия


Н. Гавазов

1.4 милиарда или кратък анализ на летния трансферен прозорец в Англия

Висшата лига е първото европейско първенство, в което трансферният прозорец вече затвори. В четвъртък, 8 август, от 17:00 българско време,  клубовете загубиха възможността да подписват с нови футболисти - сега те могат само да продават играчи на други първенства. Свободните агенти, които получиха този статус преди отварянето на прозореца за трансфери не се броят - те могат да подпишат договор с всеки клуб, когато пожелаят.

В интерес на истината това лято не бе толкова горещо като миналото - Ливърпул на практика не извърши трансфери, Челси пък изобщо нямаше право да регистрира нови играчи, а Манчестър Сити не беше толкова активен, колкото през последните години. И въпреки това Англия продължава да държи палмата на първенството по отношение на трансферите не само в Европа, но и в света, което е още една причина да твърдим, че Висшата лига е най-специалното първенство на Земята и Мека на футбола.

FUTBOL TV се опитва да открои главните моменти от  летния трансферен прозорец 2019.

- Общо 20 клуба от Висшата лига извършиха 99 пълноценни входящи трансфери (без наемите) на стойност около 1,4 милиарда паунда.

- Манчестър Юнайтед похарчи най-много от всички клубове от Висшата лига. "Червените дяволи" похарчиха 148 милиона паунда за Хари Магуайър, Даниел Джеймс и Аарън Уан-Бисака. Интересното е, че второто място по този показател се заема от новия член на английския елит Астън Вила - 144,5 милиона паунда. На практика босовете обновиха целия състав, решавайки, че старите футболисти, които спечелиха промоцията, не са достойни да играят в елита. Сега остава да видим, дали бирмингамци ще повторят пътя на Фулъм от миналия сезон или този път инвестициите и стратегията ще бъдат оправдани. Лъч надежда е това, че Вила закупи пакет от нови защитници, докато "котиджърсите" не го сториха.

Следващият в списъка е Арсенал (138 милиона паунда, въпреки че " артилеристите" получиха само 45 милиона паудна за трасфери)  и Манчестър Сити (134,8 милиона паунда). Клоп пък явно разчита на сегашния състав, който спечели Шампионска лига и похарчи само 4,4 милиона паунда - това е предпоследното място, като след него  остана само Норич.Клубовете от Висшата лига получиха 806.5 милиона паунда за 183 трансфера. Най-много има в актива на Челси - 213 милиона паунда, като нито един друг клуб не успа да достигна цифрата 100 милиона паунда.

- Хари Магуайър, който смени Лестър с Манчестър Юнайтед стана най-скъпият защитник в света. За него бяха похарчени 80 милиона паунда.

- Челси, Ливърпул и Кристъл Палас са на плюс през този трансферен прозорец. Салдото при всички останали клубове е отрицателно.

- Най-активният клуб от Висшата лига е Евертън. "Карамелите" взеха участие в 34 прехода: 10 футболисти отидоха под наем, а 17 бяха продадено. Най-много нови обаче има Астън Вила - 12.

- Погба остана в Манчестър Юнайтед и не замина за Испания, както буквално всички писаха! Реал активно се интересуваше от французина, а самият световен шампион през 2018 г. нямаше нищо против да се премести в столицата на Испания, но не се получи. Една от основните трансферни саги на лятото завърши с провал за агент Мино Райола, така че  Погба ще продължи да защитава цветовете на "червените дяволи“.

- Тотнъм за първи път от  3 трансферни прозореца подписа с нови играчи. "Шпорите" изразходваха повече от 100 милиона паунда това лято. В отбора дойдоха Ндомбеле, Сесеньон и Ло Селсо.

- Арсенал, Уест Хем, Тотнъм, Улвърхемптън, Лестър, Нюкасъл, Брайтън, Уотфорд, Астън Вила, Шефилд Юнайтед и Манчестър Сити актуализира клубните си  трансфери рекорди. Интересното е, че рекордните покупки на четирите лондонски клуба бяха футболисти от френското първенство - Никола Пепе, Исмаил Сар, Танге Ндомбеле, както и французинът Себастиан Але.

- Челси, въпреки забраната за трансфери, също успя да подпише с нов играч  - Матео Ковачич стана пълноценен играч на "сините“. Напомняме, че през сезон 2018/19, хърватинът проведе  като под наем в Челси.

- Манчестър Юнайтед за първи път от 1989/90 подписва с трима англичани през един трансферен прозорец.

ТОП-5 от най-скъпите трансфери изглежда така:

1. Хари Магуайър (Манчестър Юнайтед) - 80 милиона паунда;

2. Никола Пепе (Арсенал) - 72 милиона паунда;

3. Танги Ндомбеле - 63 милиона паунда;

4. Родри (Манчестър Сити) - 62,5 милиона паунда;

5. Жоао Кансело (Манчестър Сити) - 60 милиона паунда.

  Сподели
858