Една точка? Не съвсем


Н. Гавазов

Една точка? Не съвсем

Манчестър Сити за втори пореден път и шести в своята история спечели титлата на Англия. Втори в класирането на Висшата лига остана Ливърпул, при това мърсисайдци събраха 97 точки и влязоха в историята като отбор, който не успява да стане шампион на Англия въпреки  толкова впечатляващ актив. За мнозина това е несправедливо и по този въпрос не може да има никакъв спор, защото хората на Юрген Клоп не само, че показват футбол, радващ окото, но записаха само едно поражение и допуснаха най-малко през сезона. Проблемът е, че съперник на "червените" в надпреварата се оказа колективът на Хосеп Гуардиола.

FUTBOL TV се опитва да разбере какво се крие зад тази една точка разлика между Ливърпул и Манчестър Сити.

 

Непристъпният "Етихад"

Дори през миналия сезон, когато Манчестър Сити постави рекорд по спечелени  точки (100), резултатите му на собствения терен не бяха толкова убедителни, както в сегашния. През целия етап на надпреварата  "гражданите" допуснаха само едно препъване у дома - срещу Кристъл Палас. Впрочем и досега остава неясно как така "орлите" успяха да вкарат три гола  на "Етихад" при пет отправени удара, а Сити има две попадения от осем изстрела. Но за сметка на това  отборът на Хосеп Гвардиола взе максималните точки в останалите 18 мача пред собствената си аудитория! Още по-впечатляващото е, че средната резултатност на тима на "Етихад" е три гола. Трябва да отбележим, че най-голямата победа на сезона за Сити бе отбелязана именно тук и не срещу кой да е, а срещу Челси, който завърши трети в таблицата.

 

Отлични резултати срещу конкурентите

Висшата лига е първенството с най-много конкуренти в борбата за титлата. Да, в повечето случаи един или друг отбор отпада от надпреварата, но обикновено в битката стартираха четири колектива, а в последно време - шест. За това е и изключително важно да се допускат възможно най-малко грешки в директните мачове, като за половин провал се смятат дори и равенствата. Ако погледнем статистиката, ще видим, че "гражданите" имат само две препъвания срещу преки съперници през кампанията. За първи път това се случи на гости на  Ливърпул в началото на октомври, макар че резултат 0:0 на "Анфийлд" трудно може да бъде определено като провал. За да не разводняваме причините, тук е моментът да вмъкнем и това, е мърсисайдци може да допуснаха само една загуба през сезона, но те нямат победа над шампиона.

Иначе по-неприятна се оказа загубата от Челси, но с това приключиха лошите резултати на "гражданите". Ако отново хвърлим око на цифрите, ще видим, че останалите големи успяха да вкарат само два гола на Сити в шест мача - Манчестър Юнайтед (1: 3, 0: 2), Тотнъм (0: 1, 0: 1) и Арсенал (0: 2, 1: 3).

 

Едерсон

Ако се вгледаме в работата на Гуардиола, ще видим, че никога по-рано - и в Барселона, и в Байерн Мюнхен - испанецът не е хвърлял толкова много усилия за да намери решение на проблемна позиция.  Пеп дойде на "Етихад" и веднага отстрани Джо Харт от отбора, след което се отказа и от  Клаудио Браво. Системата проба - грешка даде резултат при закупения за 40 милиона Едерсон. Бразилецът опази вратата си в 20 от 38 мача и допусна само 23 гола, с което надмина миналогодишното си постижение от  18 “сухи" мача и  27 гола. Представете си сега какво щеше да се случи, ако "гражданите" бяха получили още четири попадения - например, в мачовете с Тотнъм или Ливърпул. На практика, от петте най-големи европейски лиги Едерсон загуби само от Алисон (21 сухи мача, 22 гола). Още по-важното е, че бразилецът не е просто вратар, а важен сегмент от защитния вал на Сити и една от причините колективът на Гуардиола да се справя с опити за преса от страна на съперниците.

 

Агуеро

По принцип във футбола е трудно и безсмислено да се правят предположения за това каква би била играта на отбор с един или друг футболист. В случая със Серхио Агуеро обаче това не е така. Достатъчно е да погледнем статистиката, за да се убедим, че аржентинецът е много важен елемент от състава на шампионите. Нападателят, който ще празнува 31-ия си рожден ден след няколко седмици, остана  само на една точка зад победителите Обамеянг, Салах и Мане по отбелязани голове. Освен това Серхио има на сметката си и седем асистенции,  т.е. той участва директно в повече от една четвърт от попаденията на Сити. А връзката му с Рахим Стърлинг и Лерой Сане заема четвърто място в Европа по ефективност 48 гола за трима. Като цяло, Агуеро е замесен в над 50% от головете на "гражданите" през тази кампания, което само показва колко е важна ролята на Серхио в схемата на Гуардиола. За това е и интересно да се замислим, каква ли щеше да е съдбата на Сити, ако Агуеро си бе тръгнал с пристигането на Гуардиола. Защото испанецът наистина се готвеше да се отърве от нападателя, който пък се засегна от критиките и започна да си търси нов отбор. В крайна сметка Серхио остана, а Пеп извлече максимума от футболиста, който със 164 гола се нареди на шесто място в историята на Лигата по този показател.

 

Грешките на Ливърпул

Трудно е да кажем, че отбор, спечелил 97 точки в най-конкурентното първенство на планетата е допуснал грешки. Истината е, че Клоп създаде колектив - убиец, който е в състояние без свян и излишна суета да смачка всеки един съперник и това се видя в мачовете с Байерн Мюнхен и Барселона. Но "червените" допуснаха и някои засечки, които не биваше да правят по никакъв начин. Ние няма да търсим причините за тези грешки, които са както на Клоп, така и на играчите му, но как ли би завършила битката за титлата, ако мърсисайдци бяха проявили малко повече характер в двубоите си с Лестър и Уест Хем през зимата, както и повече смелост при гостуванията си на  Манчестър Юнайтед и Евертън? Така, както Сити го направи срещу Бърнли и Лестър в края на кампанията?  

 

Късмет

Този фактор го оставяме на последно място, защото акцентът не бива да пада върху него и използването му е по-скоро символично. Късметът е относително понятие и в сезон от 38 мача е абсурдно да твърдим, че един отбор е имал повече късмет от някой друг. Дори за отделно взет мач е трудно да  се говори за добрата и лошата Фортуна, защото това обезсмисля усилията на футболистите. И все пак. Нека да си спомним за 18-та минута на мача Манчестър Сити - Ливърпул и ударът на Садио Мане при резултат 0:0. 11 милиметра не достигнаха на топката да измине с целия си обем през голлинията на "гражданите". И в края на сезона "червените" останаха на една точка от своя конкурент. Колко много символика има във всичко това и колко много неща стоят зад тази точка!

 В края на краищата не ни остава нищо друго освен да благодарим на шампиона и вицешампиона за представлението, което сътвориха и да си пожелаем подобни или още по-големи емоции през следващата година. С допълнението  още някой да се присъедини към битката за титлата.    

  Сподели
698