Най-големият


Н. Гавазов

Най-големият

Убеден съм, че написаното по-долу ще предизвика  дебати и много почитатели на Ливърпул няма да се съгласят с изказаните мисли, като някои по-ортодоксални фенове дори ще го сметнат за светотатство, а вероятно и за обида към историята на великия клуб.  Материалът обаче няма за цел да дразни никого и всички изводи в него се основават само и единствено на статистиката. А тя показва, че Мохамед Салах е най-добрият нападател в историята на Ливърпул.

Разбира се, трудно е да се повярва на това на фона на големите имена на "Анфийлд", произнасяни с благоговение от малки и големи  като Йън Ръш, Фернандо Торес, Луис Суарес, Роби Фаулър и други. Още повече, че египетският гений не е получавал "Златната топка", не е печелил Шампионска лига или Висшата лига. Мохамед обаче с гръм и трясък застана в редицата на най-важните личности в историята на клуба и нещо повече – Салах вече е с едни гърди пред тях. А по всичко изглежда, че арабският футболист ще продължава да расте.  

 

Първо, Мохамед най-бързо от всички вкара първите си 50 гола за Ливърпул. Египтянинът имаше нужда само от 65 мача за да постигне това. Най-близкият футболист до него по този показател Фернандо Торес вкара 50-те си гола в  72 мача. Мо най-бързо от всички отбеляза и 40 гола във Висшата лига на Англия. Срещу Борнемут през уикенда Салах се разписа на три пъти и за 16 мача има на сметката си 42 гола.

 

Второ,  египтянинът не само вкарва голове. От началото на своята кариера на "Анфийлд" Мохамед е участвал в 55 гола на Ливърпул във Висшата лига на Англия и общо в 74. Няма футболист в историята на Ливърпул, който да изпреварва къдрокосия играч по този показател. Салах на всеки 77 минути извършва едно резултатно действие. Най-близо до него се доближава Суарес с едно действие на 88 минути, следва Торес със 108 минути. При Сър Роджър Хънт това се е случвало на всеки 120 минути, при Ръш на 144 минути, а при Фаулър на 146 минути.

 

Трето, Салах е трети в света по скорост на генериране на голове или асистенци. Начело са само Лионел Меси и Неймар, който се състезава в изчистената от конкуренция Лига 1. След Мо са Кристиано Роналдо, Серхио Агуеро, Килиан Мбапе, Луис Суарес и Хари Кейн.

 

И забележете – от всички изброени имена до тук, Салах е единственият, който не е централен нападател.

 

Впрочем, докато Клоп работи върху интеграцията на египтянина в атака, Мо вече отговори с първия хеттрик за Ливърпул от времената на Суарес. И това трябва да дава надежда, че Салах ще става все по-убийствен, превръщайки се в истинско чудовище.

Нека погледнем данните на Opta. Мо е първи в лигата по явни положения за гол през този сезон, включително по удари от близки разстояния. Салах е втори по удари от наказателното поле и трети по докосване на топката в наказателното поле. Всеки знае, че нападателите реализират от 25 до 40% от положенията си и много рядко 50%.

За това и спокойствието на Клоп е логично: "Когато постоянно имаш положения в мачовете, това говори за теб като за играч от световна класа. Второстепенна работа е дали ти използваш или не тези положения. Нужно е само да се работи за тези положения и да се чака, когато при теб ще се получат нещата".

Тези приказки не са случайни и немският хитрец добре познава статистиката, знаейки, че голове ще има, ако Салах продължава да излиза на ударни позиции. И това ще се случва, благодарение на тънките промени на мениджъра. През този сезон Юрген по-често пуска Мо в нападение. И тук на помощ идват данните на StatsBomb, които ясно показват, че положенията за египтянина рязко се увеличават с близо 50% когато напусне фланга и заеме място в атака. Т.е. колкото повече Салах попада в нападението, толкова по-голяма е вероятността да вкара гол.

Отпада и митът за адаптацията на съперниците към Мохамед, защото съгласно xG, който отчита мярката за създадените шансове за гол, през миналия сезон Мо е имал показател 0.77 xG, а през този е 0.88 xG.

"Ако той не вкара 40 гола, това не означава, че е имал лош сезон. Йън Ръш вкара един път 47 гола, но повече не повтори тази цифра. Той бележеше максимум 25-30 гола. Ако Салах вкара 25 гола, аз ще кажа, че е имал отлична година", заяви Карагър преди месец.

От казаното по-горе е очевидно, че при Мо няма синдрома на втория сезон. Феновете на Ливърпул само трябва да се молят египтянинът да се опази от травми и да не се среща със Серхио Рамос. И Мо ще продължава да тласка Ливърпул напред, да вкарва и да прави шоу. И както го правеха други големи имена в историята  на "червените". Мохамед вече е един от тях. Поне това  казва статистиката. А другото се вижда в мачове като този с Наполи.

  Сподели
666