Ловрен: Салах заслужава да се бори за Златната топка


Н. Гавазов

Ловрен: Салах заслужава да се бори за Златната топка

Защитникът на Ливърпул Деян Ловрен е убеден, че нападателят Мохамед Салах може да се пребори за "Златната топка". Напомняме, че наградата се връчва от France Football от 1956 година, на основаната на гласуване от страна на спортни журналисти, но в периода 2010-2015 година бе сключено спорно споразумение с ФИФА, което предизвика много полемики сред футболната общественост за манипулациите при определяне на най-добрия футболист и лансирането на Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Не е тайна, че липсата на ясни критерии при определяне на победителя и постоянното фаворизиране на Роналдо и Меси през годините доведоха не само до спад в рейтинга на популярната някога награда, но и до пренебрежително отношение към нея от страна на голяма част от футболната общественост. Тази тенденция дори принуди Борда на France Football  да се откаже от продължаване на споразумението с ФИФА и връщането на наградата към първоначалния и вариант. 

Напълно е възможно т.нар. "вятър на промяната" да доведе със себе си и нови победители за "Златната топка" и едно от тези лица е това на Мохамед Салах. В мача с Рома по-рано през седмицата египтянинът оформи дубъл и така увеличи своите голове за Ливърпул до числото 43. При това на Мохамед му трябваха само 47 мача за постижението. Отделно Салах е начело в класацията за "Златната обувка".

Според Ловрен, нападателят на мърсисайдци със сигурност е сред тримата най-добри футболисти в Европа и има всички шансове да спечели "Златната топка".

"Мо се превръща в суперзвезда. Това, което той върши, изглежда лесно, но на практика е много трудно", заяви Ловрен.

"Не искам да му оказвам някакъв допълнителен натиск в неподходящо време, но ако продължава в този дух, има всички основания в края на годината да го видим в тройката на най-добрите", каза още Деян.

"Когато хората говорят за Меси и Роналдо, те трябва да си спомнят и за Салах. Той заслужава да бъде претендент за "Златната топка". В началото на сезона аз не си представях как ще постигне това, но той работи и се превърна в съвършено друг играч", добави хърватският футболист.

"Мисля, че нашият стил на игра му помага в това. В Базел, Челси и Рома той не игра по същия начин, докато нашата система му подхожда идеално. Важното за него е да избегне травмите. Ако това стане, тогава всичко е възможно", завърши Ловрен.

  Сподели
95