Как ЕВРО 2020 ще се справи с COVID-19: Ето го и отговорът


П. Пенков

Как ЕВРО 2020 ще се справи с COVID-19: Ето го и отговорът

Европейското първенство това лято ще бъде най-голямото спортно събитие в целия свят след появата на пандемията от коронавирус в началото на миналата година. Това от своя страна задължава протоколите за здраве и безопастност за Евро 2020 да бъдат изключително завишени и стриктно спазвани.

Самото провеждане на първенството е едно огромно логистично предизвикателство, след като управителният огран на УЕФА реши да наруши традицията и да заложи на множество държави, в които ще се проведе турнира. Вземайки предвид различното законодателство, прилагано в 10-те участващи държави, включително регионалния подход на Германия към пандемията, и започвате да добивате представа срещу какво са изправени организаторите на Европейското първенство.
С хиляди фенове, играчи, треньори и помощен персонал, пътуващи из Европа през юни и юли, имаше истински страх, че Евро 2020, което вече е отложено от пандемията за една година, може да се превърне в супер разпространител на заразата. УЕФА внедри подобрен протокол за връщане към игра за турнира, за да гарантира, че феновете ще могат да присъстват на мачове и да подрепят своите любимци, а отборите да премерят сили помежду си.

Мога ли да пътувам до чужда държава, за да гледам мач?

Първото нещо, което феновете ще трябва да обмислят, е дали им е позволено да пътуват до страната, която е домакин на мача. В зависимост от вашата страна на произход и къде се намирате може изобщо да не ви бъде разрешено да влизате.

"Първият приоритет, вторият приоритет и третият приоритет на турнира винаги е безопасността на феновете."

- Мартин Кален, изпълнителен директор на събитията, УЕФА

Какво ще трябва да направя, за да присъствам на мач?

В зависимост от това къде се провежда мачът, трябва да се спазват различни правила и насоки, включително какво защитно оборудване да се вземе, кога да се направи тест и кое приложение да се изтегли, така че е важно да се подготвите.

На олимпийския стадион в Баку в Азербайджан са инсталирани над 800 дезинфектанта за ръце, за да помогнат на поддръжниците да следват препоръчаните хигиенни практики. В Румъния служителите призовават феновете да се въздържат от ръкостискане, прегръдки, високи петици и всякакъв друг близък контакт с другите.

Всички държави настояват, че поддръжниците носят маски, а в Германия са направили една крачка напред - само поддръжници с маска от клас FFP2 ще имат право да влизат. Така че, ако се надявате шал или бандана да работи в Мюнхен, помислете отново.

Руските власти разполагат със специфичен документ за самоличност на феновете, който ще трябва да бъде показан при пристигането си в "Газпром арена“, докато за всички останали места се изисква официална идентификация, като паспорт или шофьорска книжка. Официалното приложение за проследяване на контактите в Испания, приложението Radar COVID, ще трябва да бъде изтеглено от поддръжниците в Севиля, придружено от лента за ръка, която да доказва скорошен отрицателен тест или ваксинация. Това обаче не е изискване, а само препоръка.

А за онези привърженици, които се отправят към Уембли, ще бъдат призовани да вземат участие в онлайн проучване, което да се попълни след събитието, тъй като правителството на Обединеното кралство използва мачове от груповата фаза на турнира като част от своята програма за изследвания на събития.
Ще бъдат ли пълни стадионите?

· Будапеща се стреми да използва 100 процента от капацитета на Пушкаш Арена, но със строги изисквания за влизане за зрители.

· Санкт Петербург и Баку са потвърдили капацитет от 50 процента.

· Амстердам, Букурещ, Копенхаген, Глазгоу, Рим и Севиля ще използват между 25 и 45 процента от капацитета на стадиона.

· Лондон потвърди минимален капацитет от 25 процента за първите три мача в групата и първата фаза на директните елиминации.

· Мюнхен има за цел да приеме минимум 14 500 зрители, което е равно на 22 процента от капацитета на стадиона.



Какво се случва, ако някой от играчите се зарази с COVID-19?

Така нареченият "UEFA's Return to Play Protocol" беше въведен и подобрен през последните 12 месеца във финала на Шампионската лига и международните квалификации. След това с всички екипи е споделена "медицинска оперативна концепция“ за неутрализиране на разпространението на вируса.

Екипите ще живеят в балон, избягвайки всякакъв контакт с обществеността през цялото време, в което са в състезанието. Те ще вземат редовни PCR тестове и ще им определят температурите, когато пристигнат на стадионите в деня на мача. Всеки играч, треньор или служител, който бива диагностициран с положителен тест, веднага ще бъде отстранен от групата и поставен под карантина, последвано от универсално тестване на целия отбор и всички известни контакти.

УЕФА също разшири състава на 26, за да позволи на треньорите повече възможности, в случай че някои играчи не са на разположение на определени етапи от турнира.

Може ли мачовете да бъдат отложени или дори отменени?

Отговорът е да. Последният подгряващ мач на Испания напомни колко крехка е системата. Капитанът Серджо Бускетс трябваше да се постави в карантина, а останалите играчи останаха в самоизолация в продължение на 48 часа, което означава, че отборът до 21 години изигра мача срещу Литва.

Ако подобна ситуация се случи по време на турнира, засягайки повече от един играч, мачът ще продължи, докато поне 13 играчи са на разположение за избор. Това означава, че една държава може да се наложи да играе игра само с два налични заместника вместо обичайните пет.

Отборите могат да извикват играчи извън състава, за да изпълнят минималните изисквания, но ще трябва да пуснат същия брой и няма да имат право да ги връщат по-късно в състезанието.

Ако дадена държава не може да посочи отбор, има разпоредба за забавяне на мача с до 48 часа, но това може да означава промяна на мястото. Ако разсрочването на мача не е възможно, отборът, който не е успял да определи състав, ще трябва да загуби играта и да се счита, че е загубил двубоя с 3:0.

Ако някой от официалните представители бива диагностициран с положителен тест, УЕФА потвърждава, че си запазва правото да назначи заместник, дори ако това е някой от някоя от нациите, участващи в конкретния сблъсък.

  Сподели
2331