Топ 11 (набор 2000)


FUTBOL-TV

Топ 11 (набор 2000)

Материал на Пламен Панайотов - футболен анализатор в мисляФУТБОЛ

Да си на 19 години е много определяща възраст, години в които момчетата трябва да се превърнат в мъже… в случая - младежи показали заложби на талантливи футболисти, трябва да развият този потенциал и да направят не само запомняща се кариера (в колкото се може по-големи отбори), но и да се превърнат в новите звезди на "Цар Футбол"!
 
С този материал искам да насоча вниманието към тези младежи, които са най-близо до възможността да оставят сериозна следа в най-обичаната игра. За целта ще ви представя моята идеална единадесеторка, съставена от футболисти родени през 2000г.

В този набор все още нямаме вратар, който да е титуляр в отбор от европейските топ–лиги. Моят избор ще попадне върху продукта на академията на Милан (Италия винаги се е славила с отлични вратари) – Алесандро Плицари.

Още в детската школа демонстрира огромните си заложби и изиграва 7 срещи за нац. отбор на Италия U15. През сезон 15/16 (на 15 години) дебютира за селекцията U17 на Милан, но само след няколко изяви показва, че е достоен да пази за Примаверата (втория отбор) на "росонерите", където си поделя игровото време с 3 години по-големия от него Алесандро Ливиери. След като още преди началото на въпросната кампания е записал мачове и за "Скуадра адзура" U16, на 16.02.2015г. Плицари прави своят дебют и за Италия U17. Само след един месец той участва на ЕП за тази възраст, в качеството си на твърд титуляр (допуска само един гол в три мача).

Следващото значимо събитие за талантливия вратар е на 11.09.2016г., когато той е на резервната скамейка на първия отбор, за двубоя срещу Удинезе. Изявите му за Примаверата продължават да са впечатляващи, което е забелязано от скаутите на Манчестър Сити. От "Етихад" правят оферта на стойност 2 млн. евро за 16-годишния младок, която категорично е отказана от ръководството на Милан. През същата кампания Плицари прави дебют и за Италия U19.

​През сезон 17/18 от щаба на "росонерите" решават, че е дошло време талантливия вратар да трупа опит на ниво мъжки футбол. Преотстъпен е на второ-дивизионния Тернана, в който прави своя професионален дебют на 17г. и изиграва 20 срещи във всички турнири. Продължава да трупа мачове за селекцията на Италия U19, с която взема участие и на европейското първенство за тази възраст (абсолютен титуляр), на което "Скуадра Адзура" играе финал, загубен драматично от Португалия с 3:4 след продължения.

Плицари има две участия и на СП до 20г. и докато на това през 2017г. играе само в срещата за 3-то място, която Италия печели след дузпи (вратаря спасява две от тях), тази година на шампионата в Полша е твърд титуляр. "Скуадрата" отново стига до двубоя за бронза, но този път го губи. Малко преди Мондиала, Плицари подписа нов договор с Милан до 2023г., като през този сезон ще играе за второ-дивизионния Ливорно под наем.

Въпреки неоспоримия си талант, младият вратар остава здраво стъпил на земята и работи усърдно върху себе си. Той притежава необходимата зрялост и харизма, за да внушава така необходимото доверие на защитниците пред него. Плицари има отличен рефлекс и правилно позициониране, умее да се възползва от височината си за да печели високите топки, но също така е и доста експлозивен и смел, когато коженото кълбо се намира по земята в близост до неговата врата. Умее да играе и с крака – изискване към всеки съвременен вратар.

78365561_3385786381462195_22004765350460

На десния бек ще заложа на едно момче, което влезе в професионалния футбол "с гръм и трясък". Бе избран за най-добър млад футболист, също и в идеалната единадесеторка за сезон 17/18 на второто ниво на английския футбол – Чемпиъншип. Играещият за новака във Висшата Лига – Норич, Макс Аарънс се превърна в един от най-високо ценените млади таланти в страната. Сензационното му представяне миналия сезон (41 срещи, 2 гола и 6 асистенции) накара ръководството на "канарчетата" да побърза да му предложи нов петгодишен договор с доста по-висока заплата. Реакцията им бе провокирана и от неминуемия интерес от страна на по-големите английски клубове (Тотнъм, Манчестър Юн. и Кристъл Палас).

Аарънс и агента му взеха правилното към момента решение и приеха офертата на настоящия му клуб. Все пак пред младока, чиято кариера се развива стремглаво (подписа първия си професионален договор през юни 2018г. и направи своя дебют при мъжете в срещата за Купата на Лигата на 14.08.2018г. срещу Стивънидж), му предстои да се докаже в безспорно най-силното първенство - това на Висшата лига. Направи ли го, вратата към националния отбор и големите клубове ще бъде широко отворена.

Аарънс е типичен представител на модерния бек – играе без проблеми по цялата дължина на терена, толкова е умел с топката колкото и без нея и е изкусен дрибльор! Естествено, повиквателната за националния отбор на Англия U19 не закъсня (7 срещи на сметката му до момента).

Само адмирации за скаутите на "канарчетата" които го забелязват в школата на Лутън и убеждават ръководството да вземе 16-годишния юноша на "Кяроу Роуд". Още през първия си сезон Аарънс не само изиграва 28 двубоя за формацията на Норич до 18г., но и записва 4 мача за втория им отбор, за който през кампания 17/18 вече е основна фигура. Представянето му е толкова ярко (не само в мачовете, а и в тренировките), че кара Даниел Фарке – немският мениджър на Норич да закотви на пейката опитния португалец Иво Пинто през сезон 2018/19 (с над 300 срещи в професионалния футбол в т.ч. и мачове в ШЛ и Лига Европа; футболист, който има във визитката си три шампионски титли на Хърватска и по една купа на същата държава и Румъния).

Левия бек е запазен за Хуан Миранда, който е продукт на школата на Бетис. Едва 14-годишен е пожелан от двата испански колоса – Реал М. и Барселона. Гилермо Амор, който тогава е директор на академията на Барселона успява да убеди родителите на Миранда, че "Камп Ноу" е правилното място за сина им. Твърдение, което към момента не е особено валидно. Гласен за заместник на дългогодишния титуляр Жорди Алба, Миранда изгуби своите илюзии това лято след като "Блаугранас" закупиха точно от родния му клуб – Жуниор Фирпо.

Веднага след този трансфер агентът на Миранда заяви, че играчът желае да премине в клуб, в който ще се разчита на него и ще играе редовно. Само така талантливия футболист ще успее да разгърне потенциала си и да направи име. След като най-близо до подписа му бяха от Олимпик Марсилия, в крайна сметка левият бек премина под наем в Шалке 04 за две години. Сделка, която удовлетворява всички страни – Барселона не рискува да изтърве качествен футболист, а дори ще може да се убеди във възможностите му. Германският клуб заздрави сериозно защитата си, а самият Миранда ще има достатъчно време да докаже, че има място на "Камп Ноу"!

Хронологично, първите му професионални изяви датират от сезон 17/18, когато той взема участие в 7 двубоя за Барселона Б във второто ниво на испанския футбол, но през тази кампания той впечатлява най-вече с изявите си в Младежката Шампионска Лига (спечелена от Барселона). Миранда е титуляр във всички срещи от турнира и се отличава с 5 завършващи подавания. През последния сезон освен с титулярно място за втория тим на Барселона, левият бек може да се похвали и с дебют за мъжкия отбор (изиграва 3 срещи в турнира Copa del Rey и е титуляр срещу Тотнъм в ШЛ).

Хуан Миранда е с доста богат международен опит, само за селекцията на "Ла Фурия" U17 има 20 изиграни срещи, с участия на европейско и световно първенство за тази възраст. Испания съответно печели европейската титла и става световен вицешампион в тези надпревари, а Миранда е неизменен титуляр. Показателно за уменията му да помага в атака е представянето му на световното, където отбелязва гол и прави две асистенции.

На тазгодишното европейско първенство до 19г. спечелено от Испания, Миранда отново е твърд титуляр и пак демонстрира афинитета си към атаката – отбелязва два гола в предварителната група и прави голово подаване на финала! Избран е в отбора на турнира.

Миранда е ляв бек, природно надарен с много добра физика, която умело използва и във въздушните двубои (може да играе и централен защитник). Към силните му страни може да причислим техника, дрибъл, скорост, издръжливост и дори усет към гола. За да стане завършен футболист трябва да подобри уменията си в защитен план.

77340765_3385851598122340_72088190311202


Двойката централни защитници ще е съставена от Озан Кабак и Итън Ампаду.

Итън Ампаду тръгва от академията на Екзитър Сити. Още 14-годишен прави дебют за отбора до 18г., а на 15 години и 10 месеца става и най-младият футболист, който излиза титуляр за мъжкия отбор на "гърците". Прави го в двубоя за Купата на Лигата срещу Брентфорд, в който е избран и за играч на мача!

Тогавашният мениджър на Екзитър – Пол Тисдейл е впечатлен от зрелостта и интелигентността с която "чете" играта бледият юноша. Ампаду демонстрира способности да взема правилни решения за части от секундата и физика, с която да опонира на нападатели, намиращи се в разцвета на силите си. По това време Ампаду все още е ученик и трябва да посещава занятия, да полага изпити, което ограничава изявите му за Екзитър до 13 двубоя, но и те са достатъчни за да накарат Челси да се пребори за подписа му - талантливият защитник преминава на "Стамфорд Бридж" срещу 2,8 млн. Евро (датата е 01.07.2017г.).

Междувременно вече е записал срещи за националните гарнитури на Уелс U17 и U19. За Челси дебютира на 20.09.2017г. в мач от третия кръг на купата на Лигата, заменяйки Фабрегас в 55-тата минута. По този начин Ампаду се превърна в първия играч, роден след 01.01.2000г., който записва участие в двубой за мъжкия отбор на Челси. На 17 години и шест дни става и най-младият футболист, дебютирал за клуба от януари 2007г. насам.

Във Висшата лига влиза в игра за първи път на 12.12.2017г. (отново като резерва), месец преди това прави своя дебют с националния отбор на Уелс (към момента има 9 участия).

През сезон 18/19 Ампаду не получи достатъчно шансове за изява с първия отбор на Челси. Според Лампард, ще е грешка младият защитник (който има нужните качества да стане важна част от бъдещето на Челси) да прекара още една година във втория отбор на "сините", за целта през настоящия сезон Ампаду е даден под наем на амбициозния отбор РБ Лайпциг, начело на който е един от най-перспективните мениджъри в световен мащаб – Юлиян Нагелсман.

Итън е почти перфектно олицетворение на модерния централен защитник. Той умее да изнася топката, бърз е и е еднакво силен във въздуха и по земя.


74696659_3385871878120312_18741229812029


Турският футболист буквално вдига цената си с месеци. От 11-годишен е в школата на един от най-известните клубове в югоизточната ни съседка – Галатасарай, като преминава през всички нейни юношески и младежки формации. Прави своя професионален дебют на 12.05.2018г. срещу Малатияспор, в среща от турската супер-лига (влизайки в 90-тата минута като тактическа смяна).

За прословутият турски треньор – Фатих Терим, който е начело на Галатасарай, таланта на Кабак няма как да остане скрит. "Императора", както е известен в цял свят треньорът, не се поколебава и налага 18-годишния младок като титуляр през кампания 18/19. Само след няколко участия в професионалния футбол, Кабак попада в полезрението на друг "врял и кипял" футболен специалист – тогавашния спортен директор на Щутгарт Майкъл Решке… Резултатът - през зимния трансферен прозорец турският защитник става част от отбора на "швабите", срещу 11 млн. евро.

Показва бърза адаптация и става редовен титуляр в селекцията на Маркус Вайнзиерл, което го превръща в най-младият стартиращ играч в първенството заедно с Джейдън Санчо (и двамата са родени на 25 март 2000г.). Кабак се справя с конкуренцията на Тимо Баумгартл и Холгер Бадщубер (дългогодишен футболист на Байерн М. и с над 30 мача за нац.отбор на Германия). И докато на вторият поради поредица от сериозни травми кариерата върви надолу, то Баумгартл беше титуляр на проведеното това лято ЕП до 21г.

В Щутгарт, Кабак показва умение да "чете" добре играта и бързо да усеща всяка опасност (свидетелство за доста зрял за възрастта си футболист). Турският играч проявява и похвално желание за самоусъвършенстване, включително и факта, че иска да научи немския език веднага. Въпреки негативната емоция, свързана с отпадането на "швабите" във Втора Бундеслига, пътят за Кабак е само нагоре. С игрите и поведението си на терена, той вече е привлякъл интереса на големи клубове като Байерн М., Милан, английските Арсенал и Манчестър Юн. В тази сериозна конкуренция, за турския младеж се прояви "ЕФЕКТА РЕШКЕ" - привлеклия го в Германия специалист изпълнява вече функциите на спортен директор на Шалке и е наясно с клаузата за освобождаване в договора на Кабак от 15 млн. евро, които "Кралско сините" от Гелзенкирхен бързо решават да платят.

Въпреки, че все още не е направил своя дебют за турския национален отбор, централният защитник има 50 двубоя за всички юношески и младежки формации на страната. Прави впечатление, че в тях е отбелязал цели 13 гола, постижение, за което биха му завидели доста нападатели. Участва на по едно световно и европейско първенство за възрастовата група до 17г.

Прочете продължението на статията ТУК

За още футболни анализи: https://www.mislqfutbol.com/

  Сподели
1152