Най-големите английски резили в Европа


Т. Михайлов

Най-големите английски резили в Европа

Унижението, което Тотнъм Хотспър преживя във вторник вечерта, губейки с 2:7 от Байерн Мюнхен в Лондон е най-тежкото в славната 137-годишна история на "шпорите“. Но в своя статия, "Дейли Мейл“ припомня, че миналогодишният финалист не е единственият тим от Албиона, който е търпял срамни резултати.

Байерн – Арсенал 5:1 и Арсенал Байерн 1:5 (Шампионска лига 1/8-финал, 2016/2017)

Преди феновете на Арсенал да изсипят порой от жлъч и подигравки към градския си съперник, не е лошо да си припомнят за подвизите на любимия им тимсрещу абсолютно същия съперник само преди 2 години. В 1/8-финалните двубои "топчиите“ отпадат с общ резултат 2:10, а мачът се превръща в олицетворение за упадъка на тима в края на ерата на Арсен Венгер.

Мидтиланд – Манчестър Юнайтед 2:1 (Лига Европа, 1/16-финал 2015/2016)

Тече вторият сезон на Луис ван Гаал на "ОлдТрафорд“. Юнайтед не показва нищо особено във Висшата лига, а през есента се е сбогувал с Шампионската лига и то отпадайки от група с ПСВ, Волфсбург и ЦСКА Москва. Жребият в Лига Европа изпраща "Червените дяволи“ срещу непретенциозния Мидтиланд, който при това няма официален мач повече от 2 месеца поради зимната пауза в датското първенство. Последва унизителна загуба с 2:1. Все пак в реванша всичко е поправено и следва победа с 5:1. Нещо повече, поради многото контузии в състава Ван Гаал дава шанс за изява на 18-годишният Маркус Рашфорд, който нанизва 2 гола. Ражда се звезда.

Челси – Сен Гален, Апоел Тел Авив и Викинг (Купа на УЕФА 2000-2002)

Към днешна дата Челси може да се счита за един от колосите на европейския футбол. Но няколко години преди пристигането на Роман Абрамович в Лондон "сините“ регистрират и няколко доста срамни резултата. През 2000 година Челси отпада от швейцарския Сен Гален след общ резултат от 2:1. През следващия сезон идва ред на Апоел Тел Авив да изпита щастието от отстраняването на лондончани. След победа с 2:0 в Израел, където 6 играчи на "сините“ не пътуват поради опасения за сигурността си, евреите удържат 1:1 на "Стамфорд Бридж“. Най-лошото се случва година по-късно. Мачовете са срещу норвежкия Викинг. Челси печели с 2:1 у дома, но в реванша Викинг повежда с 2:0. Следват голове на Тери, Ерик Невланд и Лампард. Всичко върви чудесно и до 88-ата минута "сините“ продължават с гол на чужд терен, но бившият играч на Манчестър ЮнайтедНевланд казва последната си дума и мачът приключва 4:2.

Манчестър Сити – ГроклинДискоболия (Купа на УЕФА, 2-ри кръг, 2003/2004)

Подобно на Челси и Манчестър Сити е брал доста срам преди идването на богатите си собственици от Абу Даби. "Черна котка“ за "гражданите“ в Европа се оказват полските тимове. В далечната 1978 "небесносините“ са отстранени от Видзев Лодз за Купата на УЕФА. Далеч по-страшно е това, което се случва през 2003 срещу непретенциозния Гроклин, чийто стадион е с капацитет от едва 6800 места. Поляците стигат до 1:1 в Манчестър и удържат нулево равенство у дома. Полската болка не свършва и след като Сити се замогна. В груповата фаза на Лига Европа през 2010 манчестърци губят визитата си на Лех Познан с 3:1.

Динамо Букурещ – Евертън 5:1 (Купа на УЕФА, 1-2и кръг, 2005/2006)

Друг син отбор от Острова също страда в Източна Европа. Евертън са окрилени, завършвайки сезона 4-ти. Отпадат от Виляреал в плейофа за Шампионска лига, но следва да се признае, че "жълтата подводница“ после достига полуфинал. Надеждата за добро представяне продължава в Купата на УЕФА. Само дето "карамелите“ отнасят 5 гола в Букурещ срещу местния Динамо. Реваншът е протоколен.

Блекбърн – Трелеборг (Купа на УЕФА, 1-ви кръг, 1994/1995)

Блекбърн завършва Сезон 93/94 на второ място във Висшата лига и си осигурява първо европейско участие. Момчетата на КениДалглиш са убедени в успеха си срещу шведския Телборг, който приемат за "дърварски“. Фредерик Сандел носи победа на шведите на "Гудисън“, а 2:2 в реванша изхвърля Блекбърн, който освободен от европейски задължения, триумфира във Висшата лига.

Манчестър Юнайтед – Ротор Волгоград (Купа на УЕФА, 1 кръг, 1995/1996)

След като постигат нулево равенство през септември в Русия, момчетата на Сър Алекс Фъргюсън са убедени, че ще довършат работата у дома. Младите "дяволи“ обаче се оказват изоставащи с 2 гола. Скоулс намалява, а във финалните минути обсадата е пълна, но се стига само до гол на Шмайхел, който поне удължава рекорда на Юнайтед за мачове без загуба у дома. Година по-късно Фенербахче прекъсва рекорда.

Лийдс – Лиерс 0:4 (Купа на УЕФА, 1-ви кръг, 1971/1972)

Лийдс е определян за един от най-силните отбори в Англия и Европа по онова време като през 1968 и 1971 печели Купата на панаирните градове (предшественикът на Купата на УЕФА). Затова, когато в следващата кампания им се пада белгийския Лиерс всички очакват леки мачове. В Белгия йоркширци печелят с 2:0. Още на почивката на "Елън Роуд“ пасивът е заличен. Лиерс продължава с атаките и през втората част вкарва още 2 безответни гола.

Спортинг Лисабон – Манчестър Юнайтед 5:0 (КНК, 14-финал, 1963/1964)

Воденият от Сър Мат Бъзби Манчестър Юнайтед е натрупал солиден опит в Европа и влиза в турнира за КНК през 1963 с два полуфинала за КЕШ зад гърба си. След като отстраняват Вилем II и Тотнъм, "червените дяволи“ стигат четвъртфинал със Спортинг Лисабон. Никой не очаква лек мач, но англичаните печелят с 4:1 у дома и се предполага, че ще продължат. Не така мислят "лъвовете“, които в реванша нанасят най-тежкото поражение в европейската история на Юнайтед – 5:0.

И за финал

Тотнъм е ял дори по-голям пердах в Европа! Малцина си спомнят за загубата на "шпорите“ с 0:8 от Кьолн в турнира Интертото през 1995. Лондончани участват без никакво желание в предсезонния турнир и срещу "козлите“ излизат с юноши и резерви, което води до тежкото поражение.

  Сподели
1334